Культура та практики харчування харківських школярів в умовах повномасштабної війни (за результатами онлайн-опитування)

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.29038/2306-3971-2024-01-31-31

Ключові слова:

харчові практики, школярі, Харків, онлайн-опитування, FUSILLI, HORIZON 2020, їжа, здоров’я, біополітики

Анотація

У статті здійснено аналіз результатів соціологічного дослідження харчових практик харківських школярів, проведеного методом онлайн-опитування співробітниками соціологічного факультету Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна в рамках реалізації проєкту FUSILLI протягом березня – квітня 2024 року. У дослідженні взяли участь близько 300 старшокласників Харківської метрошколи, які навчаються в офлайн-режимі. Охарактеризовано методологію дослідження, представлено нормативні документи органів державної влади та місцевого самоврядування щодо харчування школярів. Особливу увагу в статті приділено тому, як відтворюються та змінюються харчові практики дітей в умовах повномасштабної російсько-української війни. Наведено дані щодо ставлення школярів Харкова до питань власного здоров’я, здорового харчування (зокрема обізнаності про нього), впливу на це сім’ї та школи; споживання старшокласниками шкідливої їжі й алкоголю; ставлення до колективних практик харчування з друзями, однокласниками тощо; вміння та навички учнів щодо  приготування їжі, додержання правил гігієни під час її споживання; сприйняття школярами змін у харчуванні (його раціоні, регулярності, вартості тощо) під час повномасштабної війни в них удома й на місці навчання. Проаналізовано життєві, зокрема освітні, плани школярів на найближче майбутнє. Визначено перспективи подальших досліджень з обраної проблематики.

Посилання

Borysov, R., Golikov, A., Kraynyukov, A., Kutyriova, V., Nikolayevska, A., & Sokuryanska, L. (2023). School Education in Wartime: Status, Opportunities, Limitations: A Collective Monograph, L. Sokuryanska (eds.). Kharkiv: Department of Education of the Administration of the Saltovsky District of the Kharkiv City Council.

Bourdieu, P. et al. (1992). The Logic of Practice [1 ed.]. Stanford University Press.

Burton, R. J. F., Forney, J. Stock, P., & Sutherland, L.-A. (2020). The Good Farmer: Culture and Identity in Food and Agriculture. Routledge.

Dembitskyi, S., Zlobina, O., Kostenko, N. et al. (2023). Ukrainian society in wartime. Year 2023. Collective monograph; Ye. Golovakha, S. Makeiev (eds.). Kyiv: Institute of Sociology of the National Academy of Science of Ukraine.

Elmes, M. R., & Bovaird-Abbo, K. (2021). Food and Feast in Premodern Outlaw Tales. Routledge.

Furstenau, N. M., Safaii-Waite, S, Sucher, K. P., & Nelms, M. (2023). Food and Culture [8 ed.]. Cengage Learning.

Giannetti, L. (2022). Food Culture and Literary Imagination in Early Modern Italy: The Renaissance of Taste. Amsterdam University Press.

Giraud, E. H. (2021). Veganism: Politics, Practice, and Theory. Bloomsbury Academic.

Golikov, A. S. (2020a). The (Re-)Birth of Biopolitics. Autonomy, Biopower, Coronavirus, Discourse, Emergency, Fear, Globalization, Health, I. Ukrainian Socìum, 2(73), 9–28. https://doi.org/10.15407/socium2020.02.009

Golikov, A. S. (2020b). Pandemic as a factor of transformation of practices in the Ukrainian labor market (using the example of youth in Kharkov). Youth in Central and Eastern Europe, 7(11), 30–44. Retrieved April 1, 2024 from https://czasopisma.up.krakow.pl/index.php/sociological-studies/issue/view/589/354

Haushofer, L. (2022). Wonder Foods: The Science and Commerce of Nutrition. University of California Press.

Hollows, J. (2022) Celebrity Chefs, Food Media and the Politics of Eating. Bloomsbury Academic.

IS NASU (2016). Value priorities of young Ukraine for the period 2009–2014. Analytical note. Kyiv: Institute of Sociology of the National Academy of Sciences of Ukraine.

Ivanenko, O. (2022). Labour Market and Employment in Times of War: Conditions and Perspectives. Sociology: Theory, Methods, Marketing, 4, 56–75. https://doi.org/10.15407/sociology2022.04.056

Jayasanker, L. (2020). Sameness in Diversity: Food and Globalization in Modern America [1 ed.]. University of California Press.

Nestle, M. (2020). Safe Food: The Politics of Food Safety. University of California Press.

Nestle, M. (2022). Slow Cooked: An Unexpected Life in Food Politics. University of California Press.

Ratushna, T. (2023). Educational Environment of Distance Learning: the Role of Media Literacy and Teachers’ Digital Skills. Habitus, 48, 37–42. https://doi.org/10.32782/2663-5208

Shkoliar, M. V. (2023). Daily Practices and Lifestyle of Ukrainians against the Background of War. Habitus, 46, 47–53. https://doi.org/10.32782/2663-5208.2023.46.6

Skrypchenko, T. (2023). Children of War: Understanding the Social Impact and Needs of Children Affected by the Russian War in Ukraine. Sociology: Theory, Methods, Marketing, 3, 60–70. https://doi.org/10.15407/sociology 2023.03.060

Sokuryanska, L. G., & Golikov, A. S. (2021). Online education as a temptation: unobvious challenges. Youth in Central and Eastern Europe, 8 (12), 4–13.

Stegniy, O. (2021). Biopolitics During the COVID-19 Pandemic: Dilemmas of Public Security and Freedom. Sociology: Theory, Methods, Marketing, 2, 181–196. https://doi.org/10.15407/sociology2021.02.181

Sycheva, V., & Levchenko, S. (2022). The Needs of IDP Students of Higher Education Institutions in Kharkiv for Social Services in the Context of the Russian-Ukrainian War. SOCIOPROSTIR: an Interdisciplinary Online Collection of Scientific Works on Sociology and Social Work, 12, 40–51. https://doi.org/10.26565/2218-2470-2022-12-05

Thakur, M. (2024). Sustainable Food Systems (Volume I): SFS: Framework, Sustainable Diets, Traditional Food Culture & Food Production. Springer.

Wurgaft, B. A. (2019). Meat Planet: Artificial Flesh and the Future of Food. University of California Press.

Wurgaft, B. A., & White, M. (2023). Ways of Eating: Exploring Food through History and Culture. University of California Press.

Xaq, F. (2023). From Label to Table: Regulating Food in America in the Information Age. University of California Press.

Завантаження

Опубліковано

26.06.2024

Номер

Розділ

СОЦІАЛЬНІ РЕАЛЬНОСТІ В ЕМПІРИЧНИХ ДОСЛІДЖЕННЯХ